Az állam százezreket költ arra, hogy ápolókat képezzen az osztrákoknak – ezzel címmel közölt riportot a SME szlovák napilap.

 

A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a Szlovákiában harmadik éve zajló „nemzeti projektnek” köszönhetően  a munkát nem találó emberek átképzését az állam finanszírozza. A hölgyek leginkább az ápolói képesítésre jelentkeznek – végül pedig a szlovákiainál jóval magasabb fizetésért Ausztriában vállalnak ápolói munkát.

 

Az érdeklődés az átképzések után viszonylag nagy, évente legalább 15 ezer ember, akiknek zöme Kassa és Eperjes környékéről való. Az átképzések költsége tavaly 6,8 millió euróra rúgott, ennek 85 százalékát uniós forrásból állták.

 

 hirdetes_810x300  

Egy ápolói átképzés 230 órából áll, és átlagban 300 euróba kerül, összességében pedig 1 millió euró feletti összeget költött az állam erre a fajta kurzusra. Hogy a képzés elvégzése után az alkalmazottak hova kerülnek, az államot nem foglalkoztatottja, pedig a legtöbben külföldön próbálnak szerencsét.

 

Míg itthon egy ápolónő átlagbére havi 650 euró körül mozog, Ausztriában két alatt megkereshetik a 800 eurót. Hogy ebből mennyi jut adó és járulék formájában a szlovák államkasszába, attól függ, hogy feketén dolgoznak-e, esetleg munkaközvetítőn keresztül, ami szintén lecsíp egy darabot fizetésükből jutalék formájában.

 

Az állam óvatosan nyilatkozik az ügyben,, Veronika Husárová, a Munkaügyi Minisztérium szóvivője szerint az Eurtópai Unió egyik előnye épp a munkaerő szabad mozgása.

 

SME.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!