Andrej Danko (SNS) házelnök és Robert Fico (Smer-SD) annak ellenére is kioszthatja majd a Miloslav Hurban és az Alexander Dubček-díjat, hogy a törvénytervezet Andrej Kiska aláírása nélkül lesz érvényes.

 

Az államfő egy alkalommal már elutasította a koalíciós tervezetet, akkor visszaküldte a parlamentbe – a képviselők azonban megtörték az elnöki vétót. Kiska azzal az indoklással dobta vissza a parlamentben már elfogadott jogszabályt, hogy az alkotmányellenes, állami kitüntetéseket ugyanis csak az államfő adhat, ezek a díjak pedig semmi újat nem jelentenek a jelenleg is kiosztásra kerülő állami kitüntetésekhez képest.

 

Ráadásul alkotmányellenesnek tartja, mivel „állami díj” megnevezés szerepel a határozatban, vagyis nem lehet őket „állami kitüntetésként” kezelni.

 

 hirdetes_300x300  

A kormányfő az Alexander Dubček állami díjat fogja kiosztani azoknak, akik hozzájárultak Szlovákia valamely közösségi, kulturális és gazdasági szférájának fejlesztéséhez. A parlament elnökének feladata lesz a Jozef Miloslav Hurban állami díj kiosztása, amelyet a törvényhozás, jogalkotás, vagy demokrácia fejlesztése terén tett jelentős érdemekért ítélnek majd oda.

 

A kormány a tanácsadói szervezet javaslata nyomán oszthatja ki a díjat, a házelnök pedig az Alkotmányjogi Bizottság javaslata alapján. A díjazottak anyagi támogatásban is részesülnek, mégpedig a nemzetgazdasági átlagos havi nominálbér huszonötszörösével gazdagodnak.

 

Teraz.sk
kép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!