Szlovákia szükségesnek tartja a spanyol alkotmány és törvények alkotta jogi keretek, valamint a területi integritás elvének tiszteletben tartását – közölte Peter Susko, a szlovák kül- és európai ügyi minisztérium szóvivője, miután a katalán parlament pénteken kikiáltotta a függetlenséget.

 

„Kizárólagos partnerünk a spanyol kormány. Véleményünk szerint a jog uralmán alapuló tárgyalás a legjobb eszköz a demokratikus társadalom problémáinak megoldására. Reméljük, hogy a jelenlegi helyzetet sikerül mielőbb fokozatosan megoldani” – mondta a szóvivő.

 

Csehország szerint Katalónia függetlenségi nyilatkozatának nincs nemzetközi jogi következménye, Katalónia továbbra is Spanyolország része és a megoldást a spanyol alkotmány szellemében kell megtalálni – közölte a cseh külügyminisztérium.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel kormány tiszteletben tartja Spanyolország szuverenitását és területi épségét, a spanyol kormány és Katalónia közötti vitát Spanyolország belügyeként kell megoldani – szögezte le a lengyel külügyminisztérium péntek esti közleményében.

 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány a kérdést Spanyolország belügyének tekinti, és bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni.

 

António Guterres, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a katalán válságot a spanyol alkotmány keretei között, jogi és politikai csatornákon keresztül kell megoldani – közölte New Yorkban szóvivője, Farhan Hak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!