Carles Puigdemont – a spanyol kormányfő pénteki döntése értelmében, hivatalosan most már csak – volt katalán elnök Brüsszelben egy „titkos és biztonságos” helyen tartózkodik – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

A spanyol kormányfő, Mariano Rajoy péntek este az alkotmány 155. cikkelyét aktiválva feloszlatta katalán kormányt, és már ekkor tudni lehetett, hogy a függetlenségpárti katalán kormánytagokat lázadás miatt fogják körözni.

 

Még mielőtt ez megtörtént, Madrid először leváltotta a katalán rendőrfőnököt, ma pedig a főügyészség vádat is emelt a függetlenséget megszavazó politikusok ellen.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico úgy tudja, hogy ma Puigdemont Brüsszelben flamand nacionalista kollégáival találkozik, ám a spanyol média szerint menedéket kért a belga kormánytól. Belgium migráció- és menekültügyi államtitkára ugyanis szombaton menedékjogon kínált a katalán kormány tagjainak – amennyiben úgy érzik, hogy üldöztetésnek vannak kitéve.

 

Belgium egyelőre nem kommentálja a híreszteléseket, az Európai Bizottság pedig tagadja, hogy tudott volna Puigdemont és kormánya tagjainak brüsszeli tartózkodásáról, ahogy azt is, hogy találkoztak volna vele.

 

Marian Rajoy spanyol kormányfő „kétségbeesett lépésnek” nevezte Puigdemont belgiumi látogatását.

 

Belgium menedékjogot kínált fel a katalánoknak

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!