Silvio Berlusconi egykori olasz kormányfő és a Forza párt elnöke után nyomoz a rendőrség három bombamerénylettel kapcsolatban, amelyekre még 1993-ban került sor. A rendőrség akkori tanácsadóját, Marcello Dell’Utri után is vizsgálódik, akit egyébként 2014-ben hét évre ítéltek adócsalás miatt.

 

A bíróság azután rendelte el a 24 évvel ezelőtti ügyek újbóli megnyitását, hogy a rendőrségnek sikerült lehallgatnia a Cosa Nostra bűnszervezet nagyfőnökét, Giuseppe Gravianot, akivel Berlusconi és tanácsadója állítólag közvetlen kapcsolatban álltak.

 

A hangfelvételek a Berlusconi vezette olasz kormány és a maffia titkos egyezségére. A megállapodás arról szólt, hogy a bűnszervezet abbahagyja a robbantásos merényleteket, cserébe a kormányzat enyhít az 1987-es és 1989-es nagy maffiaperekben elítélt gengszterek büntetésén, és nem kobozza el vagyonukat.

 

 hirdetes_810x300  

1993-ban letartóztatták a „legfőbb főnököt”, Tota Riinát, mire a bűnszervezetek elleni törvény előkésztésére válaszul a maffia három bombamerényletet vitt véghez, amelyekben összesen 10-en haltak meg. Ezzel próbálták destabilizálni a kormányt. Ebből a bizonytalan helyzetből profitálhatott – a vád szerint – Berlusconi, akinek pártja 1994-ben meg is nyerte a választásokat és kormányfő lett.

 

Már két ízben nyomoztak utána ugyanebben az ügyben, legutoljára 2011-ben. Mindkét nyomozás eredménytelen volt.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!