A leváltott katalán kormány kilenc tagja részt vett a Legfelsőbb Bírósági meghallgatáson csütörtökön. A vád ellenük közpénzekkel való visszaélés, zendülés és lázadás. A főügyész azt is bejelentette, hogy európai elfogatóparancs kiadását kéri Carles Puigdemont katalán elnökre.

 

A legfőbb ügyész a bíráktól az elszakadáspárti vezetőkre börtönbüntetést kért. Zendülésért és lázadásért 15-től 30 évig terjedő büntetést szabhatnak ki.

 

Tegnap a szeparatisták kritizálták Carles Puigdemontot, a hatalmától megfosztott katalán elnököt annak Brüsszelbe menekülése miatt. A függetlenségpárti kormánytagok szerint Puigdemont menekülése könnyen más tisztségviselők bebörtönzéséhez vezethet.

 

 hirdetes_810x300  

Miután ugyanis Katalónia kikiáltotta függetlenségét, Puigdemont hamar Brüsszelbe menekült. Feltételezhetően a spanyol legfelsőbb ügyész, José Manuel Maza kijelentésétől rémülhetett meg, aki több vádat is megfogalmazott a függetlenségi vezetők ellen, Joan Josep Nuet parlamenti szóvivő például „felelőtlenségnek” nevezte Puigdemont szökését.

 

mandiner.hu / Euronews
kép: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!