A Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) a RailwayGazette.com információ szerint döntött, kitől vásárol 10 villamos mozdonyt, amelyre még idén áprilisban írták ki a közbeszerzési pályázatot.

 

A mozdonyok beszerzését az Európai Bizottság finanszírozza. Az eredeti, 160 millió eurós (áfa nélkül) pályázati kiírást tavaly decemberben az EB nyomására megszüntették. Az akkori közbeszerzés ellen a német Siemens tiltakozott leginkább – szerinte a mozdonyok leszállításának túl rövid időt szabott a ZSSK, amivel a cseh Škoda Transportationt hozták helyzetbe.

 

Idén áprilisban újra kiírták a pályázatot, amelyről sajtóértesülések szerint megszületett a döntés: a ZSSK 10 Siemens Vectron villamos mozdonyt vásárol az S Rail Lease-től. A Pozsonyban bejegyzett cég az S Slovensko és a Slovenská sporiteľňa pénzintézetek tulajdonában van (97:3 arányban osztozva). Mindkét pénzintézet az Erste Group of Austria-hoz tartozik.

 

 hirdetes_810x300  

A 10 mozdonyra szóló tender összértéke 58,7 millió euró a karbantartási szolgáltatásokkal együtt, a szerződés 10 évre szól.

 

Az új mozdonyok maximális sebessége 160 km/óra, ami legfeljebb 200 km/órásra módosítható. A portál információi szerint a Pozsony-Kassa intercity vonalain járnak majd.

 

RailwayGazette.com, Körkép.sk

Nyitókép: siemens.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!