A Der Spiegel német lap háttércikke szerint a német hadsereg egyik jelentése az elkövetkező néhány évtizedben az EU és a Nyugat felbomlását prognosztizálja.

 

A 102 oldalas Stratégiai Perspektívák 2040 című jelentésben hat forgatókönyvet vázoltak fel arról, hogyan befolyásolja majd a német biztonságot a szociálpolitika a nemzetközi konfliktusok.

 

A legrosszabb szcenárió szerint az EU felbomlik, Németország pedig „reakciós helyzetbe” kényszerül. A nemzetközi rend az „évtizedes instabilitás” következtében szétesik, elveszti befolyását a globalizáció pedig véget ér.

 

 hirdetes_300x300  

„Az EU-t többségében elhagyják, Európa elveszti globális versenyképességét. (…) Az egyre rendnélkülivé váló, gyakran kaotikus és konfliktusra hajlamos világ drasztikusan megváltoztatja Németország és Európa biztonsági környezetét”

 

áll a jelentésben.

 

Egy másik forgatókönyv szerint Európa nyugati és keleti fele között tovább mélyül a szakadék, a keleti tagállamok „befagyasztják” az integráció mélyítését, többen csatlakoznak a keleti tömbhöz. „Többpólusú verseny” alakul ki, nő az extrémizmus, és számos uniós ország az orosz politikai modell felé mozdul el.

 

A jelentés szerzői kijelentették, hogy nem előrejelzéséről van szó, hanem csupán a lehetséges különböző forgatókönyveket írták le.

 

Politico.eu

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!