Az ügyészség engedélyezte az ismert Smer-közeli ügyvédnek előzőleg kifizetett állami milliók lefoglalását

A rendőrség lefoglalta a Radomír Bžán ügyvédi iroda számláján levő euró milliókat, melyeket előzőleg az állami MH Manažment fizetett ki sikerdíjként a számukra. Minderről  Tibor Gašpar országos rendőrfőnök tájékoztatott pénteken.

 

A rendőrség szerdán kérte a pénz lefoglalását, az ügyészség csütörtökön zöldet adott, így a pénz jelenleg a rendőrség kezében van. A pontos összeget nem nevezték meg meg, de Gašpar jelezte, hogy a Bžán ügyvédi irodának a héten az MH Manažment által kifizetett pénzösszegről van szó.

 

A héten az állam 12,7 millió euró sikerdíjat fizetett ki az ügyvédnek, ami egy része annak a 17,6 millió eurónak, amelyről Bžán és az MH Manažment a nyilvánosságra került botrány és a sajtó nyomására megegyezett. A rendőrség nem csak azt a 4,9 millió eurót foglalta le, amelyet az állam az ügyvédnek korábban már kifizetett.

 hirdetes_300x300  

 

Bžán először mintegy 78 millió euró sikerdíjra volt jogosult azért, hogy az államot sikeresen képviselte az olasz Enellel folytatott nemzetközi perben a Bősi Vízierőmű ügyében. Az Enel 700 millió euró kártérítést követelt Szlovákiától, de a bécsi arbitrázs központ elutasította a kereset.

 

Az ügy nyilvánosságra kerülése után az MH Manažment tárgyalásokat kezdeményezett a sikerdíj csökkentéséről, ebből lett végül 17,6 millió euró. Az összeget továbbra is nagyon magasnak ítélte meg Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter.

 

Sme/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!