Ahogy arról korábban részletesen írtunk, Németországban zátonyra futottak a koalícs tárgyalások, így nem jöhet létre a legvalószínűbb koalíció, amiről eddig beszéltek (Jamaika). Angela Merkelnek három lehetősége maradt: meggyőzi a Martin Schulz vezette SPD a kormányzásról, kisebbségi kormányt alakít, vagy újabb választásokat eszközöl ki.

 

A délután azonban a három lehetőség kettőre csökkent, miután az SPD bejelentette, hogy tartva magát a korábbi kijelentéseihez, nem tárgyal a kormányalakításról a CDU/CSU-val.

 

 

 hirdetes_300x300  

 

A német (jelenleg csak ügyvezető) kancellárasszony közben Frank-Walter Steinmeier német elnökkel tanácskozott, aki később televíziós beszédében arról beszélt, hogy a pártoknak meg kéne tenniük mindent egy stabil kormány megalakításáért, mert a választók iránti felelősségük erre kötelezi őket. Steinmeier egyelőre elutasította az újabb szövetségi parlamenti választások kiírását, de ha Merkel nem áll elő valamilyen csodaszerrel, az elnököt a törvény kötelezi rá.

 

Merkel ugyanakkor kijelentette, hogy „szkeptikus” a kisebbségi kormányzást illetően, a parlamenti többség megszerzéséhez pedig egyelőre nincs nem nagyon van kilátás. Hozzátette, készen áll újabb négy évnyi kormányzásra, de többségre van szüksége, hogy Németország pozíciója stabil legyen Európában.

 

DW.com

Nyitókép: global.handelsbladt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!