Az Agung vulkán kitörése miatt turisták tízezrei ragadtak Bali szigetén, sőt a tűzhányó miatt sokan nem kezdhették meg távol-keleti nyaralásukat. A rengeteg lemondott nyaralás érzékenyen érintheti Bali gazdaságát, ahová augusztusig több mint 4,5 millió ember látogatott el.

 

Szombaton kitört az Agung vulkán Bali szigetén, majd a tűzhányó vasárnap további háromszor lépett működésbe. A kitörések hatására óriási por- és hamufelhő emelkedett fel a vulkánból, és a hamu mintegy 4000 méteres magasságig szállt. A vulkán 4 millió embert veszélyeztetett, emiatt a Bali északkeleti részén élőket evakuálni kellett.

 

A felszálló törmelékfelhő azonban nem csak az ország helyi lakosságát sodorta veszélybe,hanem a légi közlekedést is le kellett állítani emiatt. Mivel a lehető legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adtak ki a vulkán miatt, így a teljes légteret le kellett zárni. Emiatt bezárt Bali legforgalmasabb reptere is, így 50 ezer turista nem tudta elhagyni a szigetet a törölt járatok miatt – írja a BBC.

 

 hirdetes_810x300  

Azonban nemcsak a szigeten ragadt turisták miatt van bajban Bali, ugyanis a gépek leszállni sem tudnak,összesen 15 ezer foglalást töröltek keddig. A vulkán kitörése 18 millió dollárjába kerül az országnak,minden olyan nap, amikor a reptér zárva tart – mondta Keith Loveard, a jakartai Concord Consulting elemzője.

 

A legnagyobb veszteséget minden bizonnyal a repülőtársaságok könyvelték el. Az indonéz légitársaság, a Garuda napi 300 ezer dollárt vesztett a vulkán miatt, ráadásul a részvényeik is 1,8 százalékot csökkentek. Hasonlóan járt az Air Asia is, ők napi 250 ezer dollárt buknak.

 

Forrás: Origo.hu

Nyitókép: Evening Standard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!