Gazdát cserél a Nový Čas szlovák bulvárlap. Ez rendben is volna, csakhogy az új tulajdonos kiléte hivatalosan nem követhető vissza, mert az ajánlattevő cég szálai egy ciprusi offshore vállalathoz vezetnek, amelynek ügyvezetője egy bizonyos Alekszandrosz Oikonomou.

 

Az ügyvezető erős túlzás, Oikonomou úgynevezett névleges tulajdonos vagy részvényes, más szavakkal, hivatásos „fehér ló”. Ezek az emberek azért kapnak fizetést, hogy arcukat és nevüket adják az adott céghez, hogy a valódi tulajdonosok kiléte titok maradhasson.

 

A ciprusi cég érdekeltségébe tartozik a szlovákiai FPD Media, amely ajánlatot tett a Nový Čas megvásárlására. A nyilvánoság előtt az FDP Media tulajdonosaként Anton Seikel vállalkozó, a Szlovákiai Olimpiai Bizottság elnöke szerepel, a céggel való kapcsolata azonban a cégjegyzékben nem szerepel.

 

 hirdetes_810x300  

Nem ez az első eset, hogy oligarchák offshore cégek mögé bújva vásárolnak fel médiaorgánumokat: 2014-ben a Penta hasonlóképp járt el (pl. az Új Szóval), és tisztázatlan például a J&T befeketetőcsoport kapcsolata is egyes országos sugárzású rádióadókkal.

 

A Nový Čas eladását a német-svájci Ringier Axel Springer kiadó november elején jelentette be. Az FDP Media mindössze egy héttel az előtt jelent meg ezen a néven a cégjegyzékben.

 

SME.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!