Aláírták kedden a magyar kormány által támogatott horvátországi Terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződéseit Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban.

 

A közel félmilliárd forintos (mintegy 1,65 millió euró) gazdaságfejlesztési program a 2017-re vonatkozik, és 2018-ban is folytatódik. A program lebonyolítását az Economica Hungarica Alapítvány végzi. Az első pályázatokat szeptember 15-én írták ki.

 

Hangsúly a mezőgazdaságon

 

 hirdetes_810x300  

Kiss-Parciu Péter kiemelte, hogy a horvátországi gazdaságfejlesztési programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, ezzel is támogatva a határon túli magyar közösségeket.

 

„A programot 2016-ban indította el a magyar kormány Kárpát-medencei szinten először a Vajdaságban, majd Kárpátalján” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd hozzáfűzte: a korábbi támogatási összegek kisebbek voltak, de később nagyobb beruházásokat is segítettek. A program azóta folytatódott a többi határon túli régióban is, mert a magyar kormány számára minden határon túli közösség fontos, így a drávaszögi is – fogalmazott Kiss-Parciu Péter.

 

Jelezte, hogy a horvátországi pályázati kiírásra 161 pályázat ékezett be, amelyből 143 nyert.

 

Az önrésszel együtt közel 700 millió forint összegben valósul meg fejlesztés, 80 százalékban a mezőgazdaság területén – hangsúlyozta.

 

További támogatások érkezhetnek

 

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság húzóágazat, nemcsak Horvátországban, hanem általában a Kárpát-medence magyar lakta területein. „Ezért a jövőben erre a területre szeretnénk összpontosítani és nagyobb összegű pályázatokat meghirdetni” – húzta alá.

 

Kifejtette, hogy egyrészt tőkét adnak a mezőgazdasági termelőknek, másrészt a piacszerzésben is segítik őket a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáin keresztül. „Ez fontos a hazai gazdaság fejlődése szempontjából is, mert ezen támogatások révén javul a magyar export a szomszédos országokba” – szögezte le Kiss-Parciu Péter.

 

MTI

Nyitókép: economica-hungarica.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!