Jana Laššáková és Mojmír Mamojka közül valakit nem kellett volna alkotmánybírónak kinevezni, ugyanis a parlament őket választotta ki egy felszabadult helyre, Andrej Kiska államfőnek pedig közülük kellett volna választania – mondta Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke, aki sajnálja, hogy nem tudta megakadályozni kinevezésüket.

 

Danko kiemelte, hogy Laššáková és Mamojka az Alkotmánybíróság egy felszabadult helyére lettek kiválasztva. „Tudták, hogy kettőjük közül az egyik alkotmánybíró lesz a másiknak pedig el kell viselnie, hogy nem. Ez az alapja a kettős számnak. Ha valaki azt mondja, hogy az Alkotmánybíróság összevonta az összes jelöltet, hazudik” – nyilatkozta.

 

Emlékeztetett, hogy 2014-ben három hely szabadult fel és a parlament két határozattal hat jelöltet választott ki. „Ezek azonban teljesen más helyek, idők és csoportok. Ennek a hatosnak el kell viselnie, hogy hárman alkotmánybírók lesznek, hárman pedig nem. Laššákovát és Mamojkat később választották meg más helyre. Nem lehet összevonni ezeket a csoportokat.” – állítja Danko, aki szerint elképzelhető, hogy Andrej Kiska lépése miatt néhányan az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

 

 hirdetes_810x300  

Kifogásait a parlament elnöke levélben is ismertette az államfővel, Kiska viszont Laššákovát és Mamojkat is kinevezte. Több jogász jelezte viszont, hogy Dankonak nincs igaza. A köztársasági elnök csütörtökön kinevezte Jana Laššáková, Mojmír Mamojka és Miroslav Duriš alkotmánybírákat. Az Alkotmánybíróság ezzel csaknem három év után ismét teljes létszámúvá, azaz 13 tagúvá vált.

 

Kiska azt követően döntött így, hogy az Alkotmánybíróság kötelezte őt a bírák kinevezésére. Korábban erre azért nem volt hajlandó, mert a jelölteket nem tartotta alkalmasnak arra, hogy megfeleljenek az alkotmánybírákkal szemben támasztott követelményeknek.

 

Körkép.sk / Teraz.sk
borító: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!