Egy nemzetközi kutatócsapat egy olyan családot vizsgált, melynek tagjai egyáltalán nem éreznek fájdalmat. Meg is lett az eredménye.

 

Aki ütötte már be a könyökét, rúgott már bele az ágy sarkába a kisujjával vagy fájdul már meg a foga, annak egész biztosan eszébe jutott, hogy milyen jó lenne kikapcsolni valahogy kikapcsolni a fájdalomérzetet. Az orvostudomány azonban egyelőre csak az erős (és erősebb) fájdalomcsillapításra képes, a teljes blokkolásra nem. A jövőben azonban ez változhat – írja a HVG.

 

A portál rámutat, hogy a Brain nevű szaklapban jelent meg nemrég egy publikáció, amelyben egy nemzetközi kutatócsapat azt írta, megtalálták a fájdalomérzetést felelős gént. A szakemberek éveken át tanulmányoztak egy olasz családot, Marsiliékat. A családban a nagymama, a két lánya és a három unoka ugyanis semmit sem érez a fájdalomból – ami lehet áldás és átok is. Áldás, hiszen nem érzik, ha beütik a könyöküket, de átok is, hiszen egy súlyosabb kéztörésről sem biztos, hogy tudnak.

 

 hirdetes_300x300  

A kutatók arra jutottak, hogy mindezért a ZFHX2 nevű gén tehető felelőssé. Ez határozza meg ugyanis, hogy az idegektől hogyan jut el az agyik a fájdalomérzet. A génmódosítást ezután egerekben is elvégezték, amelyek szintén nem éreztek fájdalmat a beavatkozás után.

 

Mindez óriási lehetőség a jövő orvoslását tekintve, hiszen a gyógyszergyártó cégek az eddigieknél sokkal hatékonyabb fájdalomcsillapítókat készíthetnek.

 

HVG/Körkép.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!