Az ENSZ közgyűlése nem kötelező érvényű határozat fogadott, amelyben elítélte az USA azon döntését, hogy Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet. A határozat mellett 128 állam szavazott, 9 ellene volt, 35 tartózkodott.

 

Az ellene szavazók között természetesen az Egyesült Államok és Izrael is ott van több kis szigetország mellett. Többek között tartózkodott Ausztrália, Mexikó, Kanada és a Fülöp-szigetek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsától eltérően a közgyűlésen nincs vétójoga senkinek (a BT hasonló határozatát az USA megvétózta), és a 193 tagállam egy-egy szavazattal rendelkezik.

 

A határozatnak lényegében csak szimbolikus súlya van. A szövegezése csak „mély sajnálatot” fejez ki „Jeruzsálem izraeli fővárosként történő elismerése” kapcsán. Ráadásul konkrétan nem is írja le, hogy az Donald Trump amerikai elnök döntése volt.

 

 hirdetes_810x300  

Azt azonban kijelenti, hogy a többi ENSZ-határozat fényében kell Jeruzsálem státuszát helyreállítani. A határozatot annak ellenére sokan támogatták, hogy Trump anyagi támogatása megvonásával fenyegette meg az igennel szavazó államokat.

 

 

Az ENSZ közgyűlését jelenleg Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter elnökli. A szavazás menetét az alábbi videóban tekintheti meg:

 

 

TA3.com

Nyitókép: xinhuanews.xom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!