A karácsonyi ünnepek idején a megszokottnál több dolguk akad a mentősöknek, hiszen több hívás érkezik a segélyhívó számra, mint év közben.

 

„Az ünnepi időszakban számos idős és magányos ember hívja fel a segélyhívó számot, de a pszichés betegek is gyakrabban telefonálnak, hiszen előfordul, hogy az ünnepek alatt rosszabbodik az egészségi állapotuk” – mondta Alena Krčová, a mentőszolgálat szóvivője.

 

A pszichiáterek elmondása szerint karácsony idején sok embernek visszatér a depressziója vagy másféle lelki eredetű betegsége. Az emberek az ünnepekkor érzékenyebbé válnak, felidézik az régi emlékeiket, ismét átélik valamelyik hozzátartozójuk elvesztését, a fel nem dolgozott gyászukat, traumáikat és szorongásaikat. Elsősorban az idősek sebezhetőbbek ebben az  időszakban. Sajnos, semmiféle univerzális tanács nem létezik arra vonatkozóan, hogy mit is kellene tennünk annak érdekében, hogy a magányos emberek karácsony idején se szenvedjenek.

 

 hirdetes_810x300  

A segélyvonalon azonban nem csak lelki gondokra keresnek megoldást. Az ünnepek idején sokan azért hívják fel a 155-ös telefonszámot, mert emésztési problémákkal küzdenek. Mivel nem tartják be a diétájukat, ezért sokan epegörcsre panaszkodnak, de vannak olyanok is, akik az alkoholfogyasztást viszik túlzásba. „Ezzel kapcsolatosak aztán az elesések, balesetek, végzetes veszekedések és közlekedési balesetek. Természetesen előfordulnak ritka esetek is, ilyen az, amikor a hívó fél félrenyel egy (hal)csontot” – mondta el Krčová.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Alamy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!