A karácsonyi ünnepekre és az új esztendőre való tekintettel a tűzoltók javaslatokat tettek közzé arra vonatkozóan, hogyan miképpen tölthetjük el a legbiztonságosabban az év legszebb ünnepét.

 

A tűzoltók szerint nagy kockázatot jelent a karácsonyfa megvilágítása, ezért kizárólag tanúsítvánnyal ellátott fényfüzérek, illetőleg díszítő kivilágítások használatát ajánlják. „Abban az esetben, ha a lakásban senki nem tartózkodik, a fényfüzéreket ki kell kapcsolni” –  hangsúlyozzák a tűzoltók, majd hozzáteszik, hogy a karácsonyfát a fűtőtestektől vagy nyílt tűztől kellő távolságban, megfelelően tágas helyiségben helyezzük el.

 

Kerüljük el a háztartási baleseteket!

 

 hirdetes_300x300  

A tűzoltók a forró zsiradék okozta égési sebekre, illetőleg az ünnepi ételek készítése közben előforduló kockázatokra is felhívják a figyelmet. A készülő ételt felnőttek felügyelete nélkül semmiféle körülmények között nem ajánlatos a tűzhelyen hagyni. Mindemellett óvnak az égett és túlhevült olaj ismételt használatától, mely könnyen lángra lobbanhat. Az égő olajat még véletlenül sem szabad vízzel oltani, de például egy törölközővel könnyebben gátat tudunk szabni a lángoknak.

 

Tűzijáték és petárdák

 

A tűzoltók szilveszter napján a tűzijáték és a petárdák helytelen használata miatt minden évben rendkívül sok bevetésen vesznek részt, ezért nem ajánlják a petárdák arc közelében és kézben, illetőleg üvegekben történő meggyújtását, ugyanakkor a fel nem robbant petárdák újbóli meggyújtását sem javasolják.

 

Abban az esetben, ha a meggyújtást követően a tűzijáték nem robbant, megfelelő mennyiségű vízzel le kell önteni” – olvasható a tűzoltók ajánlásaiban. A meggyújtott petárdákat nem ajánlatos az ablakokon keresztül, sem az erkélyekről, teraszokról kidobni, ez ugyanis lakástüzeket idézhet elő, adott esetben a házak közelében parkoló gépkocsik is tüzet foghatnak. Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a gyermekeket és az állatokat szintén ajánlatos távol tartani a tűzijátékoktól.

 

Forrás: Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!