Svájc leköszönő elnöke nem éppen karácsonyi bejelentést tett. Népszavazást akar országa és az EU kapcsolatának tisztásázása.

 

Svájc nem az EU tagja, egyéni szerződések határozzák meg az uniós és a diszkrét bankrendszeréről ismert. Doris Leuthard államfő szerint Svájcnak ideje tisztázni, „melyik irányba mozduljon el”.

 

Svájc uniós tagság nélkül is a schengeni övezet része. Brüsszel és Bern jelenleg egy közös pénzügyi megállapodáson dolgozik, amelyek azonban majdnem zátonyra futottak, mikor az EU csak korlátozottt hozzáférést kínált a svájci tőzsdéknek az uniós pénzügyi rendszerhez.

 

 hirdetes_810x300  

Ahogy az manapság elég gyakori, a svájciak erre úgy reagáltak, hogy Kínát és Indiát emlegették partnerekként, még ha a fő piacuk Európa marad is.

 

A referendum fordítva is elsülhet – mint ahogy történt Nagy-Britanniában. Az svájci Európa-barát erők teret veszthetnek. Természetesen ez itt mind pénz kérdése. Svájc integrálás az EU számára nagy eredmény lenne, a svájciak azonban akár zokon is vehetik Brüsszel mindent beszabályozó gyakorlatát.

 

Politico.eu

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!