Bemutatták Szlovákiában a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közös készítésű, Mária Terézia mini sorozatát. Az első filmet december 25-én láthattuk az RTVS 1-es csatornáján és összesen 772 000 néző volt rá kíváncsi a 12+ -os célcsoportban, ami 28,8 százalékos piacrészesedést jelent.

 

A második rész keddi leadása még sikeresebb volt, összesen 789 000 néző követte, ami a korábban említett célcsoporton belül 29,4 százalékos részesedést jelent. A közmédia 1-es csatornáján 2015 decembere nem néztek ennyien egy műsört, kivéve a sportközvetítéseket, így az adott idősávban abszolút piacvezető volt a 12 évnél idősebbek körében.

 

A műsör a fiatal nézők (12-54) körében is a legnépszerűbbnek számított az adott idősávban, de legtöbben az idősek (55+) voltak rá kíváncsiak, többségében nők,akik egyetemi végzettséggel rendelkeznek és 100 ezer főnél nagyobb városokban laknak.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kétrészes film – amelyet Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készítettek – az uralkodó fiatal éveit mutatja be. A film az első olyan nagy volumenű filmes alkotás amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh ČT és az osztrák ORF közösen készített.

A Mária Terézia mini sorozatot Mirka Zlatníková forgatókönyve alapján az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. A cseh közmédia kezdeményezése alapján, négy köztévé közös finanszírozásában készült film főszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, ám a történelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin és Adorjáni Bálint is. A kétrészes filmet idén tavasztól őszig forgatták, főként csehországi helyszíneken, de részben Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is.

 

A magyarországi Duna Televízió január 5-én és 6-án vetíti le a filmeket.

 

Körkép.sk / SME
nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!