A SME munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy mely filmeket látta idén Andrej Kiska államfő, és számára melyik bizonyult a legjobbnak. Meglepetésünkre Kiska idén több filmet látott, mint amennyit a többségünk egyáltalán képes volt regisztrálni. Mint kiderült, az államfőnek remek ízlése van. Arra a kérdésre, hogy idén melyik film nyerte el a tetszését legjobban, korrekt választ adott.

 

Moziban látta az Emberrablás (Únos) című filmet, de megnézte a Mečiar dokumentumfilmet és a Masaryk címet viselő életrajzi drámát is. Annak ellenére, hogy az összes film Szlovákia történelmével állt összefüggésben, Kiskának mégis egy olyan film nyerte el a tetszését, ami egy olyan társadalom eszményképét mutatja be, amellyel nekünk is meg kellene próbálkoznunk, holott mentálisan még nem vagyunk hozzá megérve. „Idén A négyzet című film kötötte le leginkább a figyelmemet. Ez a film nem egy megszokott nézőpontból mutatja be a modern művészeteket, a közösségi oldalakat, de az emberi karaktereket is“ – mondta az államfő a SME-nek.

 

A svéd film először a Cannes-i filmfesztiválon diadalmaskodott, majd decemberben az év legjobb európai filmjévé választották.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfő szóvivője, Roman Krpelan szerint az elnöki irodába évente rengeteg meghívó érkezik különféle kulturális eseményekre. Nemcsak filmekre, de kiállításokra és színházi előadásokra is. „Amennyiben a kötelezettségei megengedik, az elnök úr nagyon szívesen ellátogat ezekre az eseményekre. Idén több mint tíz kulturális eseményre jutott el, nem csak Szlovákiában. Párizsban például a Lúčnica fellépését tekintette meg“ – mondta Krpelan.

 

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!