Németországban a rekordmértékű foglalkoztatottság jelentős munkaerőhiánnyal párusol, többek között az állami szférában is. Több mint 185 ezer alkalmazottra van igény a közigazgatási hivatalokban, rendőrségeken, a tűzoltóknál és az oktatásban.

 

A német szakszervezeti vezetők szerint ez az állapot már évek óta fennáll és minden évben egyre rosszabb a helyzet. Többek között, azért, mert nincs utánpótlás, vagyis egyre magasabb az állami alkalmazottak átlagéletkora.

 

A következő 15 évben 1,5 millió állami alkalmazott megy (vagy menne) nyugdíjba, és ha nem változik a helyzet, több százezer fős hiánnyal lesz kénytelen szembenézni – csak a közigazgatási szektorban.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg a legnagyobb hiányt a pedagógusok körében tapasztalják: több mint 130 ezer óvónő, tanító és tanár hiányzik a munkapiacról. Ijesztő a hiány az egészségügyben és a munkahivatalokban is.

 

Németországban 1990 óta a legkisebb a munkanélküliségi ráta (5,5 százalék), azonban a gazdaság a munkaerőhiány miatt kezd túlpörögni, a bérek ugyan nőnek, egyre nagyobb az inflációs nyomás is.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!