Komoly károkat szenvednek a gyümölcstermesztők a már két éve tartó tavaszi fagyok miatt. Míg a 2016-os szezonban kisegítette őket az állam anyagi kártérítéssel, addig a 2017-es idényben hiába vártak hasonlóra.

 

A 2016-os tavaszi fagyok miatti károkra országszerte 102 gyümölcstermesztő kapott összesen 3 és fél millió eurós kártérítést a Földművelésügyi minisztériumtól. Tavaly hiába tizedelte a termést a tavaszi fagy, a mai napig nem kaptak támogatást a károk enyhítésére a gazdák.

 

A polnoinfo.sk-n megjelent cikk szerint Michal Feik, a minisztérium sajtótitkára azt nyilatkozta, hogy még feldolgozás alatt állnak a 2017-es adatok, melyeknek eredményeit legkésőbb februárra várják.

 

 hirdetes_300x300  

A gyümölcstermesztők szerint azonban az adatokat már régen leadták, hiszen a fagykárokat már tavasszal meg tudták állapítani.

 

Az éves átlag szerint 60 ezer tonna gyümölcsöt termelnek a szlovákiai gazdák, 2017-ben valamivel több mint 30 ezer tonna termett. Habár a károk némileg kisebbek, mint az előző évben, így is elérik a 8 millió eurót.

 

Vázolta a helyzetet Marián Varga, a gyümölcstermesztők uniójának elnöke.

 

A várt támogatást a gazdák a kármegelőzésre szerették volna fordítani, viszont egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán kapnak-e majd bármekkora összeget is.

 

Nem csak itt van gond

 

Az SPPK (Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara) kifogásolja a kormány azon intézkedését, miszerint az ilyen és ehhez hasonló állami támogatásokra a kért 70 millió eurós csomag helyett 2018-ra csupán 1 millió eurót hagyott jóvá a parlament a költségvetésben.

 

Robert Fico és Andrej Danko egyelőre figyelmen kívül hagyja a kamara és az egyéb mezőgazdasági szövetségek személyes találkozóra vonatkozó kéréseit. Az SPPK nem zárta ki egy országos szintű demonstráció megszervezését sem.

 

Körkép.sk

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!