A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta – közölte csütörtökön az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

 

A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál, míg a NOAA szerint a globális átlaghőmérséklet 0,84 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál.

 

Az 1,1 Celsius-fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás” – közölte a világszervezet.

 

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015. évivel.

 hirdetes_810x300  

 

2016-ban és 2015-ben azonban világszerte éreztette hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség, így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt. „A 18 legmelegebb év közül 17 a 21. században volt a feljegyzések kezdete óta” – hívták fel a figyelmet a WMO jelentésének készítői.

 

Az elmúlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették a szakemberek az Egyesült Államok és a karib-tengeri térség által elszenvedett pusztító hurrikánszezont, a legkisebb tengeri jégkiterjedést az Északi-sark térségében a tél közepén és a korallzátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.

 

MTI

Nyitókép: GapYear

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!