A demokraták a fiatal illegális bevándorlókat védő DACA-program folytatásához kötötték a kormányzat működéséról szóló költségvetés elfogadását, Donald Trump ezt elutasította. A szenátus péntekig nem szavazta meg a törvényt, így a kormányzati hivatalok leállása éjfélkor elvben megkezdődött.

 

Mivel péntekig nem sikerült megállapodnia a demokratáknak és a republikánusoknak a kormányzat működéséről szükséges költségvetésről, éjfélkor elvben leállt az amerikai kormányzat. A Fehér Ház szerint a demokraták azzal, hogy a gyerekkorukban az Egyesült Államokba hozott illegális bevándorlókat védő DACA-program folytatásához kötötték a költségvetés elfogadását, törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul.

 

A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett, és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát. A szenátus 50:49 arányban utasította el a törvényjavaslatot.

 

 hirdetes_810x300  

McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, “cinikus döntésnek” minősítette a demokrata politikusok voksait, válaszában azonban Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.

 

A Fehér Ház szintén a demokratákat tette felelőssé: a demokraták “törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul meggondolatlan követeléseikkel” – szögezte le közleményében Sarah Huckabee Sanders szóvivő. Hozzátette: a demokraták „a politikát helyezték a nemzetbiztonságunk, a katonacsaládjaink, a hátrányos helyzetű gyerekek és országunk azon képessége elé, hogy minden amerikait egyformán szolgálhassunk”.

 

MTI/BBC.com

Nyitókép: AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!