Robert Fico kormányfő támogatja Andrej Danko (SNS) házelnök javaslatát, miszerint szigorítaná a pártok működésének feltételeit. A miniszterelnök ezt szombaton, az RTVS Sobotné dialógy című műsorában fejtette ki.

 

Az SNS már korábban jelezte, olyan törvénymódosítást tervez, amely a pártoknak és politikai mozgalmaknak minimális taglétszámot szabna meg. A Most-Híd már kijelentette, hogy nem nem ért egyet a kezdeményezéssel, más elképzelése van. Bugár Béláék ugyanakkor nem zárkóznak el a tárgyalástól a témában.

 

„Van elképzelésünk arról, hogy biztosíthatnánk a pártok standard – a civilizált világban igazolt – működését, de ebbe nem tartozik bele a taglétszám alsó határának bevezetése. Nem hiszem, hogy épp a taglétszám minimális határát kéne törvénybe foglalnunk”

 

nyilatkozta Debnár Klára a vegyespárt szóvivője.

 hirdetes_810x300  

 

A Most-Híd a pártok hatékonyabb működésének szavatolását a pártszervezetek segítségével tudja elképzelni.

 

„Például az elnökség és az országos tanács taglétszámának meghatározásával. Ha egy ilyen javaslat kerül a koalíciós tanács asztalára, ezen az úton indulunk el. Egyelőre még nem egyeztettünk a témában”

 

tette hozzá Debnár.

 

Az SNS a javaslatot még ősszel be akarta terjeszteni, de a közelgő megyei választások miatt meghatározatlan időre elhalasztotta a törvény bemutatását. Többek között törvényileg szabályozná a pártstruktúra felépítését, a tagok számát, illetve tartalmazna egy olyan kikötést is, amely szerint egy megszüntetett párt képviselői nem jelöltethetnék magukat egy másik párt égisze alatt. Danko eredetileg még ennél is keményebb feltételeket tervezett: 500 főben határozta volna meg a tagok minimális számát.

 

A javaslat nyilvánvalóan az ellenzéki pártokat sújtaná jobban, akik már korábban jelezték, Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha elfogadnák a tervezet.

 

Teraz.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!