A városban több turisztikai látványosság is megközelíthetetlen, a rakpartokat és több metróállomást is le kellett zárni. A hajóközlekedés átmenetileg szünetel.

 

Franciaországban 100 éve nem volt ilyen csapadékos a január mint idén. A Szajna vízszintje általában egy-két méter szokott lenni, most viszont már több mint 5 méteres. A szakemberek szerint a folyó várhatóan szombaton tetőzik majd a francia fővárosban az előrejelzések szerint több mint 6 méterrel.

Árgus szemmel figyelik a párizsiak a Szajna híres védelmezőjét, a több mint öt méter magas kőkatonát. A vízmérceként szolgáló szobor egyes testrészei jelzik a vízszint emelkedését. A hagyomány szerint, ha a szobor térdeit eléri a víz, a Szajna rakpartját lezárják.

 

A Zuáv, aki a Pont de l’Alma pillérjének támaszkodik, a párizsi Szajna védelmezője. Kép: Go&Visit

 

 hirdetes_810x300  

Párizs folyóján a csapadékos időjárás miatt óránként 1-2 centiméterrel emelkedik a vízszint. Már több kulturális épületet és intézményt is lezártak, mint például a Louvre teljes alsó szárnyát, de zárva tartanak az Orsay és a Orangerie múzeum egyes épületrészei is. A múzeum szakemberei arra is felkészültek, hogy a műtárgyakat a Szajna áradása miatt akár más szárnyakba is átvigyék.

 

 

Az egész városban nagy az elővigyázatosság, több mint 20 francia megyében rendeltek el riasztást az árvízveszély miatt. Legfőképpen a Szajna menti kisebb települések vannak veszélyben, az egyikből szerdán este 3800 embert kellett kitelepíteni.

 

 

Forrás: M1 Híradó/BBC

Nyitókép: Reuters/Philippe Wojazer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!