Mario Centeno portugál pénzügyminiszter, az Eurócsoport nemrég megválasztott új elnöke sajtóértesülések szerint azonnal lemond miniszteri posztjáról, ha a rendőrség gyanúsítottnak nevezi meg a minisztérium viselt ügyeit vizsgáló nyomozásban.

 

A Correio da Manha napilap arról számolt be, hogy Centeno bejelntette António Costa miniszterelnöknek, hogy hajlandó benyújtani lemondását, amennyiben a szóban forgó nyomozás „célszemélyévé” válik.

 

A rendőrség és az adóhatóság azért vizsgálódik, mert a Centeno vezette minisztérium adókedvezményeket adott a lisszaboni Benfica sportklub elnökének és családtagjainak.

 

 hirdetes_810x300  

A sajtó értesüléseit a miniszterelnök és a jelenlegi miniszterelnök hivatalosan tagadta.

 

A portugál sajtó összefüggésbe hozta a Centeno mostani állítólagos kijelentéseit azzal, hogy a Benfica elnökétől két helyet kapott az úgynevezett „Elnöki” szektorban (boxban) az „ősellenség” FC Porto elleni meccsre.

 

Az ügyből adócsalási nyomozás kerekedett, a rendőrség még pénteken razziát tartott a portugál pénzügyminisztériumban. Centeno azzal védekezik, hogy az őt védő biztonságiak javaslatára kapott helyet a stadion legdrágább páholyában, és szó sem volt „ellenszolgáltatásról”.

 

Mario Centenot decemberben választották meg az euróövezet tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnökévé. A poszt egyik nagy várományosa volt Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter, ám végül alulmaradt a szavazáson, majd az utolsó körben Centeno javára visszalépett.

 

Politico.eu

Nyitókép: Citizen.co.za

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!