Az Interpol körlevelet küldött szét, ameléye szerint az Iszlám Állam 50 katonája csónakon bejutott Olaszországba, és onnan más európai országokba akarnak eljutni – írja a TheGuardian brit lap internetes kiadása.

 

A levél még november 29-i keltezésű, de csak most szivárgott ki. Tartalmazza a gyanúsítottak névsorát. Mindegyikük tunéziai állampolgár, többüket az olasz hatóságok azonosítottak.

 

Úgy becsülik, mintegy 5,5 ezer tunéziai állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam hadseregéhez az iraki és szíriai harcok idején. Az IÁ kiszorítása Irakból és Szíriából azonban most azzal a következménnyel jár, hogy a „hazatérő” dzsihadisták megpróbálnak Európába jutni és ott terrorcselekményeket megvalósítani.

 

 hirdetes_300x300  

Az Interpol listájáról négy személyt már az Európai Hírszerző Ügynökség is ismer, egyikükről azt is tudni lehet, hogy már átlépte az olasz-francia határt és Dél-Franciaországban tartózkodik.

 

Tavaly júliusban az Interpol egy jóval terjedelmesebb, 173 névből álló listát is közölt, mindegyik név olyan IÁ tagot jelölt, akik támadásokat akarnak végrehajtani Európában, bosszúképp az IÁ hatalmának megtöréséért a Közel-Keleten. A figyelmeztetést a szervezet tovább küldte az illetékes nemzetközi és nemzeti hatóságoknak.

 

A szóban forgó 50-es listán szereplő potenciális merénylők tavaly július és október között érkeztek halászhajókon vagy bárkákon Olaszországba. Az agrigentói Torre Salsa part rendkívül népszerű a Tunézia felől érkező migránsok számára, ezt a partszakaszt célozza meg a legtöbb bárka. A tenger túloldalán áll Ben Guerdane tunéziai város, ahol az IÁ 2016-ban összecsapott az ország hadseregével. 28-an haltak meg a harcokban.

 

Az említett partszakaszhoz július óta több mint 3000 tunéziai migráns érkezett ellenőrizetlenül, a rendőrség közülük csak 400-at tudott feltartóztatni és azonosítani, a többiek felszívódtak. Épp az ilyen esetek szolgálnak remek alkalmat a terroristák számára, hogy migránsok közt elvegyülve jussanak Európába.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!