Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfőn Brüsszelben megkezdődött Salah Abdeslam bírósági tárgyalása. A 28 éves marokkói származású francia állampolgár az egyik résztvevője, sőt, feltételezett főszervezője volt a 2015 novemberében elkövetett párizsi terrortámadásnak, melynek során 130 ember vesztette életét.

 

A tárgyaláson Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van. Testvére és terroristatársaival ellentétben Abdeslam túlélte a támadást, és ő maga sem követett el öngyilkosságot, hanem Párizsból Brüsszelbe ment, ahol hónapokig bujkált.

 

A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.
 

Abdeslam elfogása után négy nappal újabb terrortámadás történt a brüsszeli metróban és reptéren, melyek során 32-en meghaltak.

 hirdetes_810x300  

 

A bírósági tárgyalás az előzetes tervek szerint péntekig tart majd, a belga sajtó szerint azonban hosszú folyamatra kell számítani.

 

ČTK/MTI

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!