Robert Fico (Smer) kormányfő Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszterrel s Róbert Šimončič-csal, a Sario beruházási és kereskedelmi ügynökség vezetőjével tartott mai közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Szlovákia modern gazdasággá épül, és már nem vagyunk alacsony hozzáadott értékű „összeszerelőműhely”.

 

A parlament a kormány javaslatára olyan intézkedést fogadott el, amely három politikai célt fogalmaz meg.

 

Ez egyik szerint az állami beruházási támogatások két harmadának a jövőben Közép- és Kelet-Szlovákiát kell megcéloznia. Elvileg több jut a hivatalosan legelmaradottabb járások számára is.

 hirdetes_810x300  

 

A másik cél a magasabb hozzáadott értékhez köti a támogatás odaítélését.

 

„Ott, ahol a munkanélküliség 10 százalék feletti, nem fogjuk akadályozni a beruházót, hogy alacsonyabb hozzáadott értékű termelést hozzon létre (…). Olyan feltételeket akarunk teremteni, hogy a munkások bére és a nemzetgazdasági átlagbér emelkedjen”

 

magyarázta Žiga. A harmadik cél a szlovákiai gazdaságot a „modern trend” útjára akarja termelni, a beruházások a termelési technológia fejlesztésére, innovációra, kutatás-fejlesztésre kell, hogy irányuljanak. A kormányfő példaként a gépkocsik alternatív meghajtású motorjainak kutatását említette.

 

Robert Fico szerint Szlovákia nem csak a nyugati autógyárak összeszerelő-műhelye:

 

„Ma az autóipar nem arról szól, hogy összeillesztjük az előre elkészített lemezeket, nem az összeszerelésről szól, hanem a kábelek, kulcsok gyártásáról, ami egy teljesen új ipar”

 

HNOnline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!