Napjainkban a nyelvi sokszínűség rendkívüli veszélyben van, hiszen minden második héten kihal egy nyelv. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint az anyanyelv nemzetközi napja (február 21.) jó lehetőséget kínál arra, hogy felhívja az emberek figyelmét a nyelvek védelmére.

 

Az ENSZ közlése szerint a világon beszélt mintegy 7000 nyelvnek az 50 százaléka néhány generáción belül megsemmisül. „A nyelvek 96 százalékát a világ lakosságának csupán a négy százaléka beszéli. Mindössze néhány száz nyelv tartozik azok közé a nyelvek közé, amelyeket az oktatásban és a közéletben is használnak, nem egész száz nyelvet pedig a digitális szférában használnak”.

 

Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli volt. A bengáli nyelvi mozgalom tagjai Dakkában február 21-én nagy tüntetést szerveztek, de a rendőrség keményen fellépett a tüntetőkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

 

 hirdetes_300x300  

Az esemény emlékére és Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték először és azóta minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon.

 

Teraz.sk

Nyitókép: ibs-b.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!