Virág
  • HUF: 361.00
  • USD: 1.19
  • 0 °C
  • 4 °C
Friss hírek

Német kormányalakítás – Horst Seehofer szövetségi belügyminiszterként folytatja pályafutását

A következő német szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, ezt a politikus személyesen jelentette be hétfőn Münchenben.

 

Pártja elnökségi ülése után elmondta, hogy március 13-án vezeti utoljára a bajor kormány ülését, majd lemond tisztségéről, mert másnap Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) Frank-Walter Steinmeier államfő előterjesztésére megválasztják kancellárnak Angela Merkelt, és  a szövetségi elnök kinevezi a kormány tagjait.

 

Köztük lesz ő is, az építésüggyel és a főleg vidékfejlesztést jelentő szülőföldüggyel bővített belügyminisztérium vezetője lesz.

 

A CSU-nak három tárcája lesz a szövetségi kormányban. A nemzeti fejlesztési együttműködésért felelős minisztériumot továbbra is Gerd Müller vezeti, a közeledési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát pedig a CSU eddigi főtitkára, Andreas Scheuer.

 

Továbbá a kancellárián létrehozzák a digitalizációs ügyekért felelős államminiszteri tisztséget, amelyet szintén CSU-s politikus, Dorothee Beer, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium eddigi parlamenti államtitkára tölt majd be – ismertette Horst Seehofer.

 

A következő bajor kormányfő Markus Söder jelenlegi tartományi pénzügyminiszter lesz, megválasztására még nem jelöltek ki időpontot a tartományi törvényhozásban (Landtag). A párt következő főtitkára Markus Blume eddigi főtitkárhelyettes lesz.

 

Horst Seehofer elmondta, hogy az elnökség támogatásáról biztosította személyi javaslatait. Azzal kapcsolatban, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága csaknem kétharmados többséggel fogadta el a CSU-val és az Angela Merkel vezette testvérpárttal, a  Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kötött koalíciós szerződést, kiemelte, hogy az eredmény több szempontból “örömteli”.

 

A pártszavazás egyértelmű, világos eredményre vezetett, és ezzel “vitathatatlanná vált a kormányalakítás legitimitása”. A CSU és a CDU után az SPD által is elfogadott koalíciós szerződés pedig “nagyon-nagyon jó” alapot biztosít a kormányzáshoz – mondta Horst Seehofer, hozzátéve, nagyon örül, hogy elkezdődhet a szerződés végrehajtása.

 

MTI

Nyitókép: stuttgarter-zeitung.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket