Az Európai Parlament hat tagú ellenőrző delegációja ma kezdi meg a kétnapos munkaútját Szlovákiában.

 

Ahogy a SITA-t az EP szlovákiai sajtóattaséja, Soňa Mellak tájékoztatott, a delegáció az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszony gyilkossága miatt érkezik az országba.

 

A küldöttséget, amely csütörtöktől péntekig tartózkodik az országban, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE), valamint a Költségvetési Bizottság (BUDG) tagjai alkotják. A delegációban jelen lesz Ingeborg Grässle (EPP, Németország), Claude Moraes (S&D,Nagy-Britannia), Ryszard Czarnecki (ECR, Lengyelország), Sophia in’t Veld (ALDE, Hollandia), Benedek Jávor (Zelení/EFA, Magyarország) és Marco Valli (EFDD, Olaszország).

 

 hirdetes_810x300  
Az EP delegáció tagjai találkoztak Andrej Kiska államfővel az elnöki palotában, forrás: dennikn.sk

 

A program szerint a küldöttség tagjai az újságírók mellett olyan civil szervezetek képviselőivel is találkoznának, amelyek fő célja a korrupcióellenes küzdelem. Az állam hivatalos képviselői közül Andrej Kiska államfővel, Robert Fico kormányfővel, Robert Kaliňák belügyminiszterrel, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel, Jaromír Čižnár főügyésszel, továbbá a földművelésügyi minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) képviselőivel fognak találkozni.

 

A delegáció tagjai Nagymácsédra is ellátogatnak, hogy leróják kegyeletüket Ján Kuciak és menyasszonya emléke előtt. Az egyes találkozók után pénteken az EP pozsonyi Információs Irodájában kerüls sor a delegáció tagjainak sajtókonferenciájára.

 

A delegáció tagjai hazatértük után egy jelentést írnak, melyet az EP Elnökeinek Konferenciája elé terjesztenek be, később pedig nyilvánosságra is hozzák.

 

Sme.sk

Nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!