Újabb korlátozás lép érvénybe idén július 1-jétől a hitelkérelmek elbírálásánál – írja a Trend gazdasági hetilap internetes kiadása. Az új rendelkezés szerint új lakáshitelt vagy fogyasztási kölcsönt csak akkor vehetnek fel a kliensek, ha háztartásuk (tehát nem az egyén) eladósodottsága nem haladja meg éves bevételének 8-szorosát. 

 

A kezdeti időszakban a bankok még tehetnek kivételt a hitelek elbírálásánál, de idővel a rendelkezés teljes szigorral életbe ép.

 

A korlátozás elsősorban a nagyon eladósodott háztartásokat érinti. Szlovákia nemzetközi pénzpiaci besorolása még tavaly került veszélybe, mikor az amerikai Standard&Poors figyelmeztette a Szlovák Nemzeti Bankot (NBS), hogy túl gyorsan nő a jelzálogpiac Szlovákiában, ami kockázatot jelent, ezért egyes csökkentették volna az ország rating besorolását.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai háztartások eladósodottsága 2009-ben még a legalacsonyabbak közé tartozz Kelet-Köpéz-Európában, ma már a legmagasabb a maga 38 százalékával (vagyis átlagban az éves bevételeink 38 százalékát hitelekre költjük). Ez szint ráadásul tovább emelkedik, hiába szigorította az NBS a hitelkérelmi feltételeket még tavaly.

 

eTrend.sk

Nyitókép: etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!