Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt égett le a kemerovói üzletközpont – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-szibériai városban a katasztrófa okairól és következményeiről megtartott tanácskozáson.

 

Ide az emberek kikapcsolódni jöttek a gyerekkkel. A demográfiai helyzettel foglalkozunk, és közben ennyi embert veszítünk el, de miért? Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt” – jelentette ki az orosz vezető.

 

A néma tiszteletadással megkezdett tanácskozáson Putyin ismételten együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az elnök virágot helyezett el a vasárnapi tragédia helyszínén, ahol kedd reggel több száz kemerovói lakos is lerótta kegyeletét. Putyin a katasztrófa kórházban ápolt sérültjeit is meglátogatta.

 

 hirdetes_300x300  

A kemerovói megyei kormányzóság épülete előtt kedden többezres tömeg gyűlt össze, amely Aman Tulejev, Kemerovo megye kormányzójának lemondását követelte, valamint azt, hogy a hatóságok közöljék az “igazi” adatokat a tragédiáról. A helyszínre rohamrendőröket vezényeltek.

 

Putyin szemrehányást tett a város polgármesterének

 

Putyin a találkozón szemrehányást tett a város polgármesterének, Ilja Szeregyuknak, amiért az üzletközpontban 2016 óta nem tartottak tűzbiztonsági ellenőrzést. A városban kedden háromnapos gyász kezdődött, a régióban félárbócra eresztették az állami zászlókat, a szórakoztató rendezvényeket törölték.

 

A vasárnapi tűzvésznek a kedd reggeli hivatalos összesítés szerint 64 halálos áldozata volt. A katasztrófa következtében több mint hatvanan megsérültek, közülük 15-en kórházi ápolásra szorultak. Eddig 25 holttestet – köztük 13 gyerekét – sikerült azonosítani. A mentési munka kedden is folytatódott az üzletközpont leégett részén.

 

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) igazgatója a katasztrófáról tartott tanácskozáson elmondta: a körülmények vizsgálata során kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere nem hozta működésbe. Az épület harmadik emeletén volt a játszószoba és a mozitermek, a vészkijáratokat zárva tartották, feltehetően azért, hogy jegy nélkül senki se juthasson be az előadásokra.

 

Basztrikin elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek. Beszámolója szerint a szakemberek elsősorban az elektromos hálózat meghibásodását feltételezik a tűz lehetséges okaként, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem.

 

MTI

Nyitókép: AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!