Lajčák szerint a diplomaták esetleges kiutasításának kérdése politikai ügy.

 

Már az Unió 18 országa állt ki Nagy-Britannia mellett, és döntött arról, hogy a Szkripal-ügy miatti (erről bővebben itt és itt írtunk) szolidaritásból orosz diplomatákat utasít ki. Szlovákia csendben maradt, amit Andrej Kiska államfő kritizált, a kérdést pedig  felvetette a a Biztonsági Tanács szerdai ülésén.

 

Ezt követően Miroslav Lajčák külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy Szlovákia határozatlan időre hazarendeli moszkvai nagykövetét, a helyzet későbbi alakulásától függően pedig további lépéseket helyezett kilátásba. Lajčák jelezte azt is, hogy a diplomaták esetleges kiutasításának kérdése politikai ügy.

 

 hirdetes_300x300  

Fico és az SNS ellenzi

 

Az SNS és Robert Fico ellenzi az orosz diplomaták kiutasítását, bár a V4-ek ezt mind megtették. Lajčák szerint Szlovákia már határozottan elítélte Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya elleni vegyi fegyveres támadást. Szlovákia továbbá támogatta hét orosz diplomata kiutasítását is a NATO főhadiszállásáról.

 

 „A helyzet nagyon komoly és folyamatosan figyeljük a további fejleményeket. Berendeltük az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjünk a felmerült kérdéseinkre. A Biztonsági Tanács ülését is kihasználtam arra, hogy tájékoztassak az újabb fejleményekről. Ide tartozik az is, hogy hazarendeltük moszkvai nagykövetünket, amire az elmúlt 25 évben még nem volt példa”

 

– nyilatkozta.

 

Lajčák a mai nap folyamán további egyeztetéseket folytat a szlovákiai titkosszolgálatokkal. A kérdésre, hogy mikor születik döntés az orosz diplomaták esetleges kiutasításáról, tartózkodóan fogalmazott és nem adott erre vonatkozóan semmilyen időhatárt.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

További ajánlott írások:

 

Az orosz-kérdés megosztja Európát: Csehország csökkentené az orosz hírszerzők számát, Szlovákia hallgat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!