A velencei bíróság nyomozati anyaga Vadala és egy olasz titkosügynök beszélgetéseit is tartalmazza a szlovákiai vámosokról és arról, hogyan zajlott a drogcsempészet.

 

A SME tulajdonába került nyomozati anyag szerint a Kelet-Szlovákiában tevékenykedő, a kalábriai ´Ndrangheta maffiával kapcsolatba hozott Antonino Vadala szoros kapcsolatban állt a szlovákiai Vám- és Pénzügyőrséggel és a titkosszolgálat embereivel.

 

Gyümölcskonténerekben rejtett kokain

 

 hirdetes_810x300  

Ennek köszönhetően gyümölcskonténereit, melyekben Dél-Amerikából származó kokaint csempészett, csak tessék-lássék ellenőrizték.

 

Mindez abban a nyomozati anyagban van a velencei bíróságon, mely európai elfogatóparancsot adott ki Vadalára nemzetközi drogcsempészet miatt. Három hónappal ezelőtt a szlovák rendőrség le is kapcsolta a meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak cikkeiben szereplő Antonino Vadalát.

 

A nyomozati anyag Vadala és társa 2014 és 2015 közötti feljátszott beszélgetéseit tartalmazza arról, hogyan csempészték be Olaszországba, majd terjesztették tovább Szlovákiába is a kokaint.

 

Vadala nem tudta, hogy társa az olasz rendőrség beépített titkos ügynöke, aki mindent feljátszott.

 

Vadala maga dicsekedett el az összeköttetéseivel

 

A SME tulajdonába került dokumentumból kiderül, hogy Vadala azzal dicsekszik, milyen jó kapcsolatokat ápol a szlovákiai rendvédelmi erőkkel. „Ismerem mindegyiket“ – mondta.

 

„Pozosnyban öt hektárom van, rajta az ország legnagyobb vámraktára…belül a pénzügyi kezelőség…megjön a konténer, a belső főnök pedig, akit én raktam oda, érted…csak meghúzza a plombákat, és már megy is tovább,” magyarázza Vadala az ügynöknek, hogyan zajlik a vámellenőrzés a szlovák fővárosban.

 

Olasz újságírók szerint az „én raktam oda“ nem kell, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy a Vámügyőrség vezetőjét Vadala rakta pozícióba. Azt is jelentheti, hogy a barátjáról van szó, aki mint Vadala fogalmaz, „segíti őt.“

 

A velencei bíróság anyaga szerint így intézte el Vadala, hogy látszólag déli gyümölccsel teli, valójában kokainszállításra használt konténereit a szlovák hatóságok csak látszólag ellenőrizzék.

 

Hogyan működött

 

Hogy a drogot könnyebben ki lehessen szedni a konténerből, pontos struktúrában pakolták tele. Legfelül volt a banán, mogyoró és egyéb termékek, alatta, a második sorban pedig sporttáskákban eldugva a kokain. Táskában azért, hogy könnyebben ki lehessen húzni a hajóból és a konténerből, miután az Dél-Amerikából megérkezik a velencei kikötőbe – írja a SME cikke.

 

A szlovák Vámügyőrségnek semmilyen információi nincsenek az üggyel kapcsolatban, szóvivőjük elmondása szerint a velencei ügyészség sem kereste őket ilyen vonatkozásban az elmúlt években.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!