Az új kormányfőt, Peter Pellegrinit bántja, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány leváltása miatt újabb nyilvános tüntetésekre kerül sor. A személycserét illető kérdés, valamint a rendőrség működése terén tett további lépések az új belügyminiszter kompetenciájába tartoznak, akire a kormányfő mindig számíthat, így „szabad kezet“ ad neki.

 

Pellegrini szerdán a Szlavínnál kijelentette, hogy az országos rendőrfőkapitány személyével kapcsolatban nem fog nyilatkozni, akárki is töltse be ezt a funkciót. „Nem hinném, hogy a kormányfőnek kellene döntenie arról, hogy az országos rendőrfőkapitánynak maradnia, vagy távoznia kell-e a posztjából. Kérem szépen, ezt ne akarják tőlem“.

 

A miniszterelnök nem örül annak, hogy csütörtökön ismét tüntetések lesznek. „Bánt, hogy az emberek ismét az utcákra vonulnak“ – reagált Pellegrini, majd kifejtette, hogy az országos rendőrfőkapitány visszahívásával kapcsolatban Tomáš Drucker belügyminiszter szakértelmére kell hagyatkoznia, hiszen ő tudja a legjobban, hogy mit kell tennie.

 

 hirdetes_810x300  

A miniszter úrra hagyom, hogy döntsön arról, milyen személyi változásokat kíván véghezvinni.  Számomra most az a kulcsfontosságú, hogy a miniszter úr a lehető leghamarabb befejezze és a nyilvánosság elé terjessze a rendőrfőkapitány választásával kapcsolatos új törvényt“ – magyarázta Pellegrini, majd hozzátette „Ismétlem, kormányfőként szabad kezet adok neki abban, hogy azt tegye, amit tennie kell. Az új belügyminiszter a teljes bizalmamat élvezi“.

 

A kormányfő azt is elmondta, hogy pénteken Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának kivizsgálásával kapcsolatban találkozót szervez a belügyminiszterrel és a főügyésszel. Pellegrini meg szeretne bizonyosodni arról, hogy a vizsgálatot nem tartalmi, hanem technikai szempontból végzik. „Ha kétségeim lesznek afelől, hogy nem úgy cselekednek az ügyben ahogy kellene, akkor természetesen intenzívebb nyomást fogok gyakorolni a miniszter úrra, de jelenleg úgy gondolom, hogy alkalmas menedzser arra, hogy ésszerűen, a tények alapján ítélje meg a cselekedeteit” – fejezte be a kormányfő.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Rádio Aktual

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!