Több mint 1,2 millióan írták alá a Minority Safe Pack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, legalábbis a Rákóczi Szövetség főtitkára szerint. A délelőtt folyamán zajlott Vincze Lóránt FUEN elnök sajtótájékoztatója is a konkrét, országok szerinti eredményességről. Mutatjuk.

 

Az aláírásgyűjtés sikerességének feltétele az volt, hogy április 3-ig legalább 1 millió érvényes aláírás gyűljön össze legkevesebb 7 tagállamból.

 

Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hét tagállam helyett 11 tagállamból gyűlt össze megfelelő mennyiségű aláírás (országonként is volt minimumküszöb).

Magyarországon összesen 570 ezer ember támogatta a kezdeményezést. Romániában 292 ezren írták alá az íveket.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában 57 900 aláírás gyűlt össze, ezzel kapcsolatban Vincze köszönetet mondott az Magyar Közösség Pártjának a segítségért.

 

Horvátországban 19 ezren támogatták a Minority Safepackot, Lettországban 8200-an. Ez utóbbi országban az orosz kisebbség kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Spanyolországból két nemzeti közösség csatlakozott a kezdeményezéshez, a baszkok és a katalánok. Spanyolországból összesen 54 ezer aláírás érkezett.

 

Dániában 12 200 szignó gyűlt össze. Törökországból 25 ezer aláírás érkezett, bár a török kisebbségek nem tagjai a FUEN-nek. A litvániai lengyelek 20 300 aláírással járultak hozzá a sikerhez.

 

Szlovéniában hétezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Dél-Tirolban 60 500 aláírás gyűlt össze.

 

További nyolcvanezer aláírás érkezett más országokból.

 

Vincze Lóránt április 12-én 13:00 órakor adja át a Szlovákiában összegyűlt támogató aláírásokat a SzK Belügyminisztériumának besztercebányai részlegén.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!