Szergej Szkripal az orosz katonai elhárítás (GRU) egykori tisztje már nincs válságos állapotban, a Salisbury-i kórház információi szerint az idegméreggel lányával együtt megmérgezett volt kém jobban van.

 

„Szkripal jól reagál a kezelésre, rohamosan javul az állapota”

 

mondta a kórház igazgatója.

 

A 66 éves volt kémet és 33 éves lányát március 4-én találták meg eszméletlenül egy Salisbury-i park padján. A mérgezéses esetben nemzetközi diplomáciai konfliktus alakult ki előbb Nagy-Britannia és Oroszország, később a NATO-tagok és Oroszország között. A NATO azonban ebben a kérdésben sem lépett fel egységesen – nem minden ország utasított ki orosz diplomatákat „szolidaritásból” (pl. Szlovákia sem).

 hirdetes_300x300  

 

Julija Szkipal állapota még március végén elkezdett javulni.

 

A britek úgy vélik, hogy a merényletnél használt idegméreg az szovjet időkből származó „novicsok” fedőnevű vegyifegyver volt. Az orosz tagadják, hogy közük lenne a történtekhez, szerintük a novicsok a Nyugatra szöktetett volt szovjet tudósok munkája. Az orosz fél szerint a novicsok Csehországból vagy Szlovákiából is származhat, de valószínűbb, hogy az USA vagy Nagy-Britannia a származási hely.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: japantimes.co.jp

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!