A Fidesz-KDNP szerezte meg a mandátumok abszolút többségét a mai választáson – derül ki a Nézőpont Intézet választás napján készült kutatása alapján végzett mandátumbecslés szerint. Parlamentbe jutott még a Jobbik, az MSZP-Pábeszéd, a Demokratikus Koalíció és az LMP. A Nézőpont Intézet mandátumbecslése szerint a Jobbik és a baloldaliak összesen (MSZP-Párbeszéd, DK, illetve egyéb baloldal) hasonló létszámú frakcióval számolhatnak.

 

A Nézőpont Intézet választásnapi kutatása alapján a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 42% lett, míg a Jobbikra 23%, az MSZP-Párbeszédre 11%, a DK-ra és az LMP-re pedig egyaránt 8 % szavazott. A Momentumra 3%, a Kétfarkú Kutya Pártra 2%, az Együttre 1%, míg egyéb pártokra 2% szavazott. Ennek következtében a Fidesz-KDNP szerezte meg a mandátumok abszolút többségét a mai választáson.

 

A pontos mandátumarányokra a helyi átszavazások mértéke lesz hatással. A Jobbiknak hasonló létszámú frakciója lesz, mint az MSZP-Párbeszédnek, a DK-nak és egyéb baloldaliaknak együtt. Szintén parlamentbe jutott még az LMP, de parlamenten kívül maradt a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt.

 

 hirdetes_300x300  

Módszertan
A Nézőpont Intézet kutatása a választás napján, nem exit poll módszertannal, hanem 750 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

 

Körkép.sk/Nézőpont sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!