A Kiszuca több mint 2 kilométeres szakaszán egyelőre ismeretlen anyag okozott tömeges halpusztulást. Az eset a Csacai járásbeli Határújfalunál (Podvysoká) történt. A Szlovákiai Halászszövetség helyi szervezete szerint fél tonna kifejlett hal pusztult el, főleg pisztrángok, makrélák, domolykók és marénák.

 

Más, európai szinten védett fajok is áldozatul eshettek a mérgezésnek, mint a cselle, a kövi csík vagy a fenékjáró küllő.

 

A halászszövetség szerint korábban is előfordult, hogy míg nem fejezték be kanalizációt, hulladék került a folyóba. De soha nem volt még példa ilyen mértékű mérgezésre, mint most.

 

 hirdetes_300x300  

Az okozott kárt ráadásul lehetetlen felmérni. Nem csak a halakat, hanem más vizi élőlényeket is elpusztíthatott a méreg, például a planktont, ami sok faj alapvető táplálékforrása. Az sem mellékes, hogy az esetre egy halászok által gyakran látogatott szakaszon történt.

 

A helyzetet súlyosbítja, hogy az elpusztult halak közül a legtöbb fajtát ma már egyetlen halgazdaság sem tenyészti, így lehetetlen pótolni az állományt.

 

A helyszínre kiérkező tűzoltók terelőfalakat állítottak fel a vízen a mérek terjedését megakadályozandó, az anyagot pedig kiszivattyúzták. A rendőrség víz- és légszennyezés bűntettében indított nyomozást.

 

TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!