Április 13-án, pénteken elhunyt Miloš Forman, csehországi származású amerikai filmrendező. A 86 éves filmes haláláról felesége értesítette a nyilvánosságot. 1968-ban emigrált az Egyesült Államokba. Olyan nagysikerű mozikat rendezett, mint az Oscar-díjjal is jutalmazott Amadeus vagy a Száll a kakukk fészkére.

 

Forman 1932. február 18-án született, a csehországi Čáslavban. Václav Havel és Ivan Passer osztálytársa volt a Poděbrad-i hadiárvák internátusában. 1968-ban emigrált Amerikába, 1975-ben kapott amerikai állampolgárságot.

 

Ebben az évben kapta meg első Oscar-díját a Száll kakukk fészkére című filmért. A Jack Nicholson főszereplésével készült mozi a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában vitte el az aranyszobrocskát.

 

 hirdetes_810x300  

A Hair musical (1979), a Ragtime (1981) is hatalmas sikereket hozott számára. Majd 1984-ben jött az Amadeus. A Wolfgang Amadeus Mozart legnagyobb riválisának tartott Antonio Salieri életét (és Mozart halálát) feldolgozó filmet 13 kategóriában jelölték Oscarra, és ebből 8-at el is vitt.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: milosforman.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!