Elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Szíriával szembeni katonai fellépését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati moszkvai tanácskozáson.

 

Oroszország nem fog úgy viselkedni mint az Washington, London és Párizs

 

Valótlannak nevezte azt az amerikai állítást, amely szerint Damaszkusz akadályozta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői eljussanak Dúmába, ahol a katonai csapást kiváltó április 7-i állítólagos vegyi támadás történt. Mint mondta, a misszió Bejrútból érkező tagjai a szíriai határon haladéktalanul megkapták a vízumot.

 

 hirdetes_810x300  

Lavrov szerint az Egyesült Államok és Franciaország is elhárította az orosz kérést, hogy küldjenek ők is szakértőket Dúmába. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia elnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott pénteki telefonbeszélgetése során, titoktartási kötelezettségére hivatkozva, nem kívánta megosztani orosz hivatali partnerével azokat a „megcáfolhatatlan tényeket”, amelyekkel a nyilvánosság előtt elhangzott állítása szerint Párizs bizonytani tudja, hogy Dúmában vegyi támadást követtek el.

 

Lavrov megígérte, hogy Oroszország fontos incidensek esetén nem fogja titokban tartani a nyugati országok előtt a rendelkezésére álló információkat.

 

A Szkripal-ügy

 

A Szkripal-ügyről szólva Lavrov kijelentette: egy svájci független vizsgálat a salisbury-i merénylettel kapcsolatban BZ hatóanyag és annak prekurzorai nyomát fedezte fel, azok a vegyifegyver-tilalmi egyezmény szerinti második fegyverkategóriába tartoznak. Mint mondta, ez a szer az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint más NATO-országok arzenáljában is szerepelt, viszont a Szovjetunióban és Oroszországban nem állítottak elő és halmoztak fel ilyet.

 

Rámutatott, hogy a volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen elkövetett gyilkossági kíséreltről készült részletes OPCW-jelentésben nem szerepel a „Novicsok” kifejezés (London szerint ilyen nevű idegméreggel kísérelték meg a merényletet, amellyel Moszkvát gyanúsította meg). Szavai szerint a dokumentum megerősítette a britek által bemutatott anyag vegyi képletét, amelyből az OPCW szakértői is vettek önálló mintát.

„Ott (a jelentésben) egy hosszú vegyi képlet szerepel, amely a mi szakértőink szerint olyan szerre utal, amelyet számos országban kidolgoztak, és amely nem képezi különösebb titok tárgyát”

 

– mondta Lavrov.

 

„A klinikai kép inkább a BZ méreganyag alkalmazásának felel meg. E tények közül egy sem, és a BZ egyáltalán nem került említésre az OPCW szakértői által a végreható tanácshoz beterjesztett zárójelentésben. Ezzel kapcsolatban azzal a kérdéssel fordulunk az OPCW-hez, hogy miért nem szerepel egy ilyen, a Spitz városban működő laboratórium szakembereinek következtetését tükröző információ a záródokumentumban” – tette hozzá.

 

MTI

Nyitókép: rt.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!