Az örök tél fogságában Grönland az űrből úgy néz ki, mint egy hatalmas, fehér, hóval és jéggel fedett sziget. Legalábbis legnagyobb részt. A nyári hónapopkban ugyanis nyugati felében egy rejtélyes „sötét zóna” mutatja meg magát, ami egyre nagyobra nőt az elmúlt években. A tudósok attól tartanak, hogy felgyorsítja az északi sarkkör olvadását.

 

A Space.com cikke szerint egy új tanulmány magyarázatot nyújt a jelenségre, mégpedig a szén és a jégben élő algák kölcsönhatásával.

 

„A sötét zónát egy vékony por és feketeszén réteg borít, ami egy fekete színű alga táplálékforrása”

 

magyarzázza Alun Hubbard professzor.

 hirdetes_300x300  

 

A grönlandi jégtakaró kiterjedése 1,7 millió négyzetkilométer, átlagos vastagsága 1600 méter, a sziget közepén eléri a 3200 méteres vastagságot is. Ezen a szigeten található a világ édesvízeinek 8 százaléka. Ha ez a vízmennyiség elolvadna, a tengerek szintje 7 méterrel emelkedne meg. Ezért a jégtakaról elolvadása jelentette kockázat miatt a sötét zóna titkát nem veszik féválról a tudósok.

 

A probléma lényege, hogy a fehér színű jég és hó sokkal több napenergiát ver vissza, ezzel „védve magát” a olvadástól. Csakhogy a sötét zóna több napenergiát nyel el, így környezetében felgyorsítja az olvadást.

 

Mikor Hubbard és munkatársai a helyszínre utaztak, kiderítették, hogy a sötét zóna felszínét por és korom borítja, amely évek, évtizedek alatt fedte be a területet, és amely az északi félteke gyáraiból és tüzeiből származik. Ezek a szennyeződések azonban jó táptalajt biztosítanak a belőlük táplálkozó algáknak, amelyek képesek a grönlandi zord viszonyok között is életben maradni – így a jégben is.

 

Csakhogy színük sötét, csaknem fekete, így környezetük is sötét színűvé válik, így a jég, ameelyben élnek már nem veri vissza az napsugarakat, és olvadni kezd.

 

Space.com

Nyitókép: Space.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!