Piroska
  • HUF: 355.93
  • USD: 1.14
  • -4 °C
  • 3 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Megfejtették Grönland rejtélyes sötét zónájának titkát

Az örök tél fogságában Grönland az űrből úgy néz ki, mint egy hatalmas, fehér, hóval és jéggel fedett sziget. Legalábbis legnagyobb részt. A nyári hónapopkban ugyanis nyugati felében egy rejtélyes „sötét zóna” mutatja meg magát, ami egyre nagyobra nőt az elmúlt években. A tudósok attól tartanak, hogy felgyorsítja az északi sarkkör olvadását.

 

A Space.com cikke szerint egy új tanulmány magyarázatot nyújt a jelenségre, mégpedig a szén és a jégben élő algák kölcsönhatásával.

 

„A sötét zónát egy vékony por és feketeszén réteg borít, ami egy fekete színű alga táplálékforrása”

 

magyarzázza Alun Hubbard professzor.

 

A grönlandi jégtakaró kiterjedése 1,7 millió négyzetkilométer, átlagos vastagsága 1600 méter, a sziget közepén eléri a 3200 méteres vastagságot is. Ezen a szigeten található a világ édesvízeinek 8 százaléka. Ha ez a vízmennyiség elolvadna, a tengerek szintje 7 méterrel emelkedne meg. Ezért a jégtakaról elolvadása jelentette kockázat miatt a sötét zóna titkát nem veszik féválról a tudósok.

 

A probléma lényege, hogy a fehér színű jég és hó sokkal több napenergiát ver vissza, ezzel „védve magát” a olvadástól. Csakhogy a sötét zóna több napenergiát nyel el, így környezetében felgyorsítja az olvadást.

 

Mikor Hubbard és munkatársai a helyszínre utaztak, kiderítették, hogy a sötét zóna felszínét por és korom borítja, amely évek, évtizedek alatt fedte be a területet, és amely az északi félteke gyáraiból és tüzeiből származik. Ezek a szennyeződések azonban jó táptalajt biztosítanak a belőlük táplálkozó algáknak, amelyek képesek a grönlandi zord viszonyok között is életben maradni – így a jégben is.

 

Csakhogy színük sötét, csaknem fekete, így környezetük is sötét színűvé válik, így a jég, ameelyben élnek már nem veri vissza az napsugarakat, és olvadni kezd.

 

Space.com

Nyitókép: Space.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket