Franciaország azt tervezi, hogy Szíria elnökét, Bassár el-Aszadot megfosztja a legmagasabb francia állami kitüntetéstől, a Francia Köztársaság Becsületrendjétől. A francia elnöki palota hétfői közleménye szerint a visszavonást célzó eljárás már megkezdődött.

 

Aszad 2001-ben az akkori francia elnöktől, Jacques Chiractól kapta meg a Becsületrendet abban a reményben, hogy az ifjú elnök felvirágoztatja Szíriát. A remény azonban szertefoszlott, mivel Aszad az elnyomás útjára lépett, ami belháborúhoz vezetett.

 

A tiltakozások brutális elnyomásait Aszad idővel véres, sokoldalú konfliktussá alakította, mely lassan már hét éve tart és legkevesebb 400 ezer halottat követelt. Emellett több millió lakosnak kellett távozni a feldúlt és tönkretett országból.

 

 hirdetes_810x300  

A Becsületrend visszavonásának kezdeményezéséhez az a vád vezethetett, miszerint Aszad vegyi fegyvert vettetett be április 7-én saját népe ellen. A Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés melyet Bonaparte Napóleon, Franciaország Első Konzulja alapított 1802-ben. Jelmondata: „Becsület és Haza” (Honneur et Patrie).

 

Teraz.sk

Nyitókép: WINK News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!