Jaromír Čižnár főügyész ma aláírta Hágában a nemzetközi nyomozócsoport létrehozásáróül szóló egyezményt – írja a TASR szlovák hírügynökség. A csoport a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság felderítésével kapcsolatban segíti majd a szlovák rendőrség munkáját, egyúttal célja lenne az is, hogy objektív és hiteles nyomozást biztosítson.

 

A Főügyészség szerint”nagyon intenzív” tárgyaások zajlottak a nyomozócsoport létrehozásával kapcsolatban, főleg a szlovák és az olasz hatóságok között, de részt vettek benne az Eurojust és az Europol képviselői is.

 

Čižnár szerint az egyezmény jelentősége abban rejlik, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban jutnak majd a felek információhoz egymástól, ami segíthet felderíteni a szlovákiai kettős gyilkosságot és annak hátterét.

 

 hirdetes_810x300  

A kettős leszámolás nagy valószínűséggel február 21-én történt, azóta közel két hónap telt el. Korábban az ügyészség úgy nyilatkozott, hogy egy nemzetközi nyomozócsoport felállítása időigényes, hetekbe hónapokba telhet. Ezen rövidíteni még a körülmények ellenére – az oknyomozó újságíró és menyoasszonya meggyilkolása Ján Kuciak cikkeinek tartalma miatt belpolitikai válságot idézett elő – sem sikerült.

 

A Főügyészség korábban jelezte, hogy az egyezmény létrehozása alapvetően igényes feladat, mert minden egyes résztvevő hatáskörét tisztázni kell benne.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!