Több mint 200 tüntetőt tartóztattak le Párizsban a szokásos május 1-jei megmozdulásokon, közülük 100 még ma is őrizetben van. A francia fővárosban tegnap zajló felvonulások erőszakba torkolltak, egy McDonalds gyorséttermet szétvertek a tütnetők, több épületben is kárt tettek.

 

A tüntetők ablakokat, kirakatokat törtek be, autókat borítottak vagy gyújtottak fel.

 

A párizso rendőrfőkapitány szerint 109 ember maradt őrizetben szerdára virradóra – tekintettel az elkövetett bűncselekménye jellegére.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó forrása: CNN.com (AP Photo/Francois Mori)

 

Emmanuel Macron, aki aznap Ausztráliában vett részt egy munkalátogatáson twitter üzenetében elítélte az erőszakos cselekményeket.

 

A zavargásokban több mint 1200 maszkos vagy csuklyás tüntető vett részt, közülük négy embert illegális fegyverbirtoklás miatt vett őrizetbe a rendőrség. A helyszínre több mint 1500 rendőrt vezényeltek ki.

 

Franciaországban a munkásmozgalmaknak és a május elsejei megmozdulásoknak nagy hagyománya van, ám rendszerint szélsőséges (elsősorban baloldali anarchisták) is megmutatják magukat – ahogy ez most is történt.

 

Fotó forrása: CNN.com

 

Az ország elgsúlyosabb májusi zavargásai 1968-ban zajlottak, a diáktüntetések hatalmas méreteket öltöttek, a diákok elfoglalták a Sorbonne egyetem épületeit, az egy hónapig tartó általános munkássztrájkok pedig térdre kényszerítették a gazdaságot.

 

Tegnap a baloldali és szélsőbaloldali tüntetők Emmanuel Macron francia elnök munkatörvénykönyv-módosításai miatt vonultak utcára, amely a munkáltatók javára módosítaná a jogszabályokat, növelni a munkahét óraszámát. Ám más sok kritikát kiváltó intézkedés is kilátásba került, például az állami vasúti dolgozók előjogainak (pl. kedvezményes nyugdíj) eltörlése.

 

Fotó forrása: Time.com

 

CNN.com

Nyitókép: CNN.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!