Megérkezett a Focus-ügynökség legfrissebb felmérése. Eszerint (az AKO felmérésétől ellentétben) a Most-Híd továbbra is a parlamenti küszöb közelében maradt, az MKP viszont a márciusi felméréshez képest gyengült.

 

Ha most lennének a választások, a Focus szerint azt még mindig a Smer nyerné meg, de koránt sem olyan előnnyel, mint azelőtt. Robert Fico pártja 20,5 százalékon áll az utóbbi idők legsúlyosabb belpolitikai válsága után több mint két hónappal.

 

A második legerősebb párt még mindig az SaS, áprilisban 13,2 százalékot kapott a Focustól, ami 0,8 százalékpontos csökkenést jelent. Andrej Danko és az SNS feljött a harmadik helyre (10,1 százalék), megelőzve a 0,8 százalékpontos csökkenést elszenvedő Kotleba-fle ĽSNS-t (9,3 százalék).

 

 hirdetes_300x300  

Ötödikként debütálna a törvényhozásba az OľaNO, 9,1 százalékkal. A Sme rodina és Boris Kollár szintén 9,1 százalékot kapott.

 

A KDH kissé meggyengült, márciusi 7 százalékáról 6,8 százalékra csúszott le.

 

Utolsóként kerülne a parlamentbe a Most-Híd. Bugár pártja 0,2 százalékpontot tudott csak erősödni egy hónap alatt, így még mindig veszélyesen közel van a bejutási küszöbhöz.

 

A parlamenten kívüli pártok sorában as Progresszív Szlovákia a Focus szerint is megelőzte az MKP-t. A balliberális pártot 3,6 százalékra mérte. Az MKP 3,3 százalékot kapott, ami 0,8 százalékpontos csökkenés a március Focus-felméréshez képest.

 

Ami a mandátumok elosztását illeti, a jelenlegi koalíciónak mindössze 65 mandátuma lenne (Smer 37, SNS 18 és Most-Híd 10), vagyis 11 képviselői hely hiányozna a parlamenti többség megszerzéséhez.

 

Az ellenzéki pártok (Kotlebáék nélkül) 68 mandátummal rendelkeznének, Kormányalakításhoz ez is elég (SaS 24, OĽANO 16, Sme rodina 16, KDH 12). Az ĽSNS 17 mandátumot szerezne.

 

A HNonline infografikája: 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!